Συχνές Ερωτήσεις – Απαντήσεις και χρήσιμες πληροφορίες

 

Τι είναι το βιβλιαριο υγείας σκυλου;
Χρησιμοποιείται για να κρατάμε αρχείο για τους εμβολιασμούς, αποπαρασιτώσεις ένδο και έξω, θεραπείες, στείρωση, αριθμός ηλεκτρονικού πομποδέκτη. Με το συγκεκριμένο αποδεικνύουμε ότι το κατοικίδιο μας έχει εξεταστεί από κτηνίατρο και έχει κάνει τους προβλεπόμενους και από την νομοθεσία εμβολιασμούς και ηλεκτρονική ταυτοποίηση. Η ηλεκτρονική ταυτοποίηση και ο εμβολιασμός για τη λύσσα  είναι υποχρεωτικοί από το νόμο.
Ποτε ξεκινουν οι εμβολιασμοι στο σκυλο και στη γατα;
Σε γενικές γραμμές οι εμβολιασμοί για σκύλο και γάτα ξεκινούν από την ηλικία των 42 ημερών και διαμορφώνονται ανάλογα με την περιοχή που ζουν τα κατοικίδια (υψηλού χαμηλού κινδύνου). Κρίνεται από τον εκάστοτε κτηνίατρο. Τα εμβόλια και οι επαναλήψεις των κρίνονται από τα νοσήματα που ενδημούν σε κάθε περιοχή. π.χ. Λεϊσμάνια ή Καλαζάρ, Λεπτοσπείρωση. Τα εμβόλια περιέχουν ορότυπους ιών, μικροβίων, μυκητών τα οποία προσβάλλουν τον άνθρωπο (ζωοανθροπωνοσοι)
Ποια ειναι τα εεδη εμβολιασμου;
5απλό, λύσσα, ετήσιο, λεϊσμάνια, βήχας κυνοκομείου, λεπτοσπείρωση
Ποτε τοποθετουμε μικροτσιπ στο σκυλο και γιατι;
Το μικροτσιπ τοποθετείται σε όποια ηλικία θέλουμε. Στα κουτάβια το τοποθετούμε μερικές μέρες πριν τον εμβολιασμό της λύσσας. Σκοπός του είναι η ιδιωτικοποίηση του ζώου. Να γνωρίζουν οι αρχές και οι ιδιοκτήτες σε ποιον ανήκει σε περίπτωση απώλειας ή γενικότερα για οποιοδήποτε λόγο χρειαστεί.
Ποτε πραγματοποιουνται οι Αποπαρασιτισμοι και ποια τα εηδη τους;
Αποπαρασιτισμοί για ενδοπαράσιτα πραγματοποιούνται από 1 ως 3 μήνες ανάλογα με την ιδιότητα του κατοικιδίου και την περιοχή που ζεί (υψηλού-χαμηλού κινδύνου Αυτό κρίνεται από τον εκάστοτε κτηνίατρο). Ζώα τα οποία ζούν αποκλειστικά σε διαμέρισμα-σπίτι μπορούν να αποπαρασιτόνονται κάθε 2-3 μήνες. Σκύλοι εργασίας (κυνηγόσκυλα- ποιμενικά) κάθε 1-2 μήνες.
Έξω-Αποπαρασιτισμοί. Αναλόγως με το σκέυασμα: Αμπούλες κάθε 20-30 μέρες. Χάπι από 20-30 μέρες μέχρι 3μήνες αναλόγως το σκεύασμα.