Νέα

Διατροφή του σκύλου – Μέρος III

By 15/05/2016 No Comments

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ , ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ , ΤΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ…

• ΠΟΤΕ ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ. Είναι απαραίτητο να υπάρχει πάντα στη διάθεση του σκύλου νερό καλής ποιότητας και ειδικά εάν η τροφή του είναι ξηρά (κροκέτες) .

• ΣΤΙΣ ΕΓΚΥΕΣ σκύλες , οι απαιτήσεις αυξάνονται μετά την 5η βδομάδα της εγκυμοσύνης . Μερικές σκύλες λίγο πριν γεννήσουν να ξέρετε ότι μπορεί να σταματήσουν να τρώνε.

• Κακή διατροφή ειδικά στα ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΑΔΙΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ μπορεί να οδηγήσει σε ΕΛΛΙΠΟΒΑΡΗ ΚΑΙ ΘΝΗΣΙΓΕΝΗ κουτάβια.

• Πρέπει να αυξάνουμε την ποσότητα στη ΣΚΥΛΑ ΠΟΥ ΓΑΛΟΥΧΕΙ. Η ποσότητα που θα δώσουμε εξαρτάται από το σωματικό βάρος της σκύλας και τον αριθμό των κουταβιών. Μια σκύλα μπορεί να παράγει από 1 εως 1,7 λίτρα γάλα τη μέρα.

• Πολύ σημαντικό εάν δεν δίνουμε σε μια γαλουχούσα σκύλα ειδική τροφή να την ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΣΒΕΣΤΙΟ γιατί έχουν προδιάθεση να εμφανίζουν πτώση ασβεστίου στο αίμα .

• ΤΑ ΚΟΥΤΑΒΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΠΙΟΥΝ ΓΑΛΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΩΡΕΣ (ΠΡΩΤΟΓΑΛΛΑ). Βοηθήστε (με προσοχή) τα πιο αδύναμα κουτάβια να θηλάσουν.
Αν χρειαστεί να δώσετε γάλα σε ένα ΟΡΦΑΝΟ ΚΟΥΤΑΒΙ , προτιμήστε ειδικό υποκατάστατο γάλακτος για σκύλους. Το αγελαδινό γάλα δεν έχει τις σωστές αναλογίες θρεπτικών συστατικών για την ανάπτυξη του κουταβιού. Αν πάλι δεν βρίσκετε υποκατάστατο για σκύλους και είναι άμεση ανάγκη να ταΐσετε ένα κουτάβι, δώστε συμπυκνωμένο αγελαδινό γάλα (κουτί) χωρίς να το αραιώσετε.

• ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΟΥΤΑΒΙΑ ΝΑ ΘΗΛΑΖΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ 40-60 ΗΜΕΡΕΣ .

• ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΑ ΑΠΟΓΑΛΑΚΤΙΣΜΕΝΑ ΣΚΥΛΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΓΑΛΑ ! Η λακτόζη που είναι το σάκχαρο του γάλακτος πέπτεται από το ενζυμο λακτάση. Η λακτάση με την πρόοδο της ηλικίας μειώνεται και ετσι η κατανάλωση γάλακτος μπορεί να προκαλέσει πεπτικές διαταραχές (ΚΑΙ στα γατάκια).

• ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΤΑ ΚΟΥΤΑΒΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΗΘΙΣΕΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΤΡΟΦΗΣ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΑΠΟΓΑΛΑΚΤΙΣΜΟ . Ξεκινήστε να τα ταΐζετε από την τρίτη βδομάδα περίπου (τότε που βγάζουν και δόντια όπως ειπαμε).

• ΤΑΙΣΤΕ ΤΑ ΕΝΗΛΙΚΑ ΣΚΥΛΙΑ ΜΙΑ ΜΕ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΗ ΜΕΡΑ. Πάντα τις ίδιες ώρες , να έχουν ένα πρόγραμμα.

• ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΤΡΟΦΗ ΟΛΗ ΤΗ ΜΕΡΑ , εάν δεν τη φάνε πάρτε τη και βάλτε τη πάλι το βράδυ.

• ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΡΟΦΗ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΤΗ ΒΟΛΤΑ ΤΟΥΣ.

• Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΕΝΗΛΙΚΟ ΣΚΥΛΟ εξαρτάται από το σωματικό βάρος , το στάδιο που βρίσκεται και τη καθημερινή του δραστηριότητα.

• ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΛΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΕΧΟΥΝ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ. Π.χ ένα ενήλικο σκυλί περίπου 20κιλά πρέπει να τρώει περίπου από 350 εως 420 γρ τη μέρα ανάλογα με τη δραστηριότητα του.

• ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ.
1) Γάλα. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

2) Κόκαλα. Κανένα κόκαλο δεν είναι κατάλληλο γα την διατροφή του σκύλου. Ούτε μικρό, ούτε μεγάλο. Ούτε από βοδινό, ούτε από κοτόπουλο.

3) Κονσέρβες.

4) Τηγανιτά. Ενώ το ωμό ελαιόλαδο είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών Α και Ε και ω λιπαρών οξέων, το τηγανιτό λάδι προκαλεί κολίτιδα.

5) Λίπη σε μεγάλη ποσότητα. Η κατανάλωση μιας μεγάλης ποσότητας λίπους στην καλύτερη περίπτωση θα προκαλέσει κολίτιδα. Στην χειρότερη, θα προκαλέσει οξεία παγκρεατίτιδα με κολικό, κατάσταση που είναι επικίνδυνη. Η καθημερινή κατανάλωση λιπαρών τροφών, όπως θα ξέρετε, καταλήγει σε παχυσαρκία και τα άσχημα συνακόλουθά της όπως αρθρίτιδα, καρδιοαγγειακά προβλήματα, διαβήτης κλπ.

6) Ζάχαρη σε μεγάλη ποσότητα. Γλυκά και σοκολάτες. Η κατανάλωση μιας μεγάλης ποσότητας ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει επιληπτική κρίση, ενώ η καθημερινή κατανάλωση ζάχαρης καταλήγει σε παχυσαρκία.

7) Πικάντικα/καυτερά. Το πιπέρι και τα υπόλοιπα καρυκεύματα προκαλούν οξεία ή χρόνια γαστρίτιδα και κολίτιδα.

8) Ωμά κρεατικά , εντόσθια και άπλυτα λαχανικά. Ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να δίνετε στον σκύλο σας ωμό κρέας/κοτόπουλο/ψάρι/αυγά καθώς και άπλυτα ωμά λαχανικά είναι ακριβώς ο ίδιος για τον οποίο δεν τα τρώμε και εμείς ωμά: τροφική δηλητηρίαση από διάφορα μικρόβια όπως Σαλμονέλα, Καμπυλοβακτηρίδιο, Κολοβακτηρίδιο, Κλωστρίδιο, Λιστέρια, Σταφυλόκοκκος, Τοξόπλασμα. Οι τροφικές δηλητηριάσεις παρουσιάζουν διάρροιες, κοιλιακό άλγος, εμετούς, πυρετό κ.α.. Μπορεί να είναι και θανατηφόρες. Μεγάλο πρόβλημα επίσης στην Ελλάδα στα ωμά κρέατα είναι ο Εχινόκοκκος.

9) Πατατάκια, γαριδάκια και λοιπά σνακς. Συντηρητικά, χρώματα, πολύ αλάτι και ζάχαρη βρίσκονται σε αυτά τα φαγητά. Δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνονται τόσο στην διατροφή την δική σας, όσο και του σκύλου.

10) Σταφύλια και σταφίδες. Πρέπει να αποφεύγονται ακόμα και σε μικρές ποσότητες .